Vett och etikett i olika länder

By Peter Karlsson,

Som turist har du ett frikort för många kulturella regler. Du erbjuda kniv och gaffel när du ska äta på asiatiska restauranger, du behöver inte buga för de som har högra status än du och du blir ursäktad om du använder språket fel och råkar förolämpa någon. Men om du vill komma närmare lokalbefolkningen är det bra att visa ödmjukhet och läsa på och kulturella och traditionella ”regler” i samhället du ska vistas i. Här är några saker att tänka på:

Rökning

I många länder är rökning inte tillåten på uteplatser, nära skolor och sjukhus eller ens i parker. För dig som rökare kan det vara svårt att veta vilka platser som är rökfria zoner eller inte. Under resan kan du istället välja att använda en e-cigarett e-juice istället. Det är bara harmlös vattenånga som kommer ut medan du fortfarande får tillfredsställelsen att röka och få nikotin.

Presenter

Hur och varför man ger presenter skiljer sig från olika länder. När du blir bjuden hem till någon i Sverige kommer du med en present eller gåva som värdparet kan öppna och beundra på en gång. Om du göra samma sak i Thailand eller Kina får du inte bli upprörd om de lägger presenten åt sidan, utan att öppna den. I många asiatiska länder öppnar man inte gåvor förrän man är ensam, såvida det inte är högtider eller födelsedagar med familjen.

Punktlighet

En annan viktig sak att undersöka är hur kulturen ställer sig till punktlighet. I Sverige och Japan är det väldigt viktigt att komma i tid och inte låta andra vänta på dig. I Portugal och Frankrike är det helt okej att vara en kvart sen eller till och med mer. Om du är bjuden hem till någon ska du dock alltid komma senare än utsatt tid!

Läs gärna på om fler länder på Vett och Etikett.