En smidigare flygresa

By Peter Karlsson,

För att komma iväg på en utlandsresa behöver du oftast ta flyget. Det är snabbare än att hoppa på tåg och färjor för att nå andra kontinenter. Men det betyder inte att en flygresa är bekvämare. Dagens flygresor skiljer sig markant från hur man flög för några årtionden sen. Vad kan du göra för att klara av en 11 timmars flygresa utan att spendera flera semesterdagar med återhämtning?

Underhållning

Det bästa är att ta med din egen underhållning på flyget. De kanske visar en film eller två under resan men det finns ju ingen garanti att det är en film du gillar. Idag kan du ladda ned serier och filmer från Netflix för att kunna se dem offline. Eller så laddar du ned en ljudbok eller några podcastavsnitt till telefonen. Köp inte hörlurarna som erbjuds på flyget, de är hemska plastprylar av lägsta standard. Vill du stänga ute de andra resenärerna och kunna använda hörlurarna i flera timmar behöver du hörlurar av bra kvalité som håller för åtminstone en tur- och returresa.

Annan underhållning kan vara att ta med en bok eller varför inte ett mindre stickningsprojekt. Allt för att skingra tankarna och få timmarna att gå.

Sova

Att sova på plan är inte det lättaste. Sätena är smala och motorerna för oväsen. Öronproppar hjälper till stor del. Vill du vända på dygnet kan du behöva en sovmask också. En uppblåsbar nackkudde motverkar nackspärr och ger stöd när du sover.

Det kan bli kallt när flygplanet når maxhöjd, men flygplanet lyfter sällan med en filt till varje resenär. Be om en filt så tidigt som möjligt och tänk på att knäppa bältet utanpå filten. Gömmer du bältet kommer flygvärdarna att väcka dig när de ska landa eller under turbulens.