Förbereda för semesterresan

By Peter Karlsson,

Har man planerat att resa utomlands under semestern är det bäst att se till att man har allt förberett i god tid. Om vi antar att själva resan är bokad finns det fortfarande många punkter som är viktiga att tänka på.

Försäkring

En vanlig hemförsäkring inkluderar oftast en reseförsäkring av något slag. Reser man inom EU kan denna bland annat se till att man får vård till samma kostnad som här i Sverige, men det kräver att man har med sig ett Europeiskt sjukförsäkringskort . Detta kan man beställa på Försäkringskassans webbplats. Planerar man en resa utanför EU är det bra att kontakta sitt försäkringsbolag och bekräfta vad som ingår i ens försäkring.

Vaccination

Beroende på var man planerar resa, hur länge man ska vara borta och vad man planerat göra där kan en eller annan vaccination krävas. Detta måste man vara ute i god tid med då en del vaccinationer kräver mer en än dos och kan behövs ge med några veckors mellanrum.

Flygresan

När själva flygresan börjar närma sig är det bra att ha gjort en ordentlig packlista på allt som ska följa med. Satsar man på att göra denna i sista minuten är det lätt hänt att något glöms bort. Reser man långt är det också bra att se till att man har något att underhålla sig med på flyget och kanske till och med sova. Jetlag är något som många undrar över och det är i regel större risk att man drabbas av detta om man reser österut. Då kan det vara smart att kolla upp bra sätt att slippa detta.

Läkemedel

Behöver man ta med sig ett eller flera läkemedel på resan är det viktigt att veta hur detta fungerar. Till att börja med rekommenderas det alltid att man har med sig sina läkemedel i sin originalförpackning utifall att man skulle behöva visa upp detta. Om ett läkemedel skulle kunna klassas som narkotika, som en del sömnmedel eller smärtstillande kan vara, kan man behöva ett intyg för att få föra in dessa i landet. Kontakta landets ambassad för mer information om vad som gäller.