Dortmund

By Peter Karlsson,

Om du planerar en resa för att se mer av Centraleuropa så är Dortmund en alldeles utmärkt plats att besöka. Dortmund är en äldre stad med anor från Hansatidens Tyskland.

Sedan den industriella revolutionen har staden kommit att bli berömd som en stark industristad och är känd som Europas ”stålstad”. Dortmund bjuder på mycket mer än industrier; här finns bland annat spännande arkitektur, monument, nöjen och ett rikt kulturliv.

Dortmund ligger nära beläget natur och vatten. Det vackra Ruhrområdet präglar staden med sin mysiga natur. Staden är överlag rik på grönska i en naturlig och frisk omgivning. Det är en fröjd att promenera genom stadens många gotiska gränder och vackra parker med en imponerande flora blomster och vackra rosor. Dortmund är romantiskt och åker du ned med din käraste kommer staden mer än motsvara alla era förväntningar!

Kulturellt finns det mycket att skåda och erfara i Dortmund. Besök de många museer inom konst och naturhistoria. Om tiden finns kan det också vara värt att titta på industrimuseet Westphalian Industrian Museum som blickar tillbaka på Dortmund som ledande Hansa- och industristad.
Det finns intressant teater att skåda på Opernhaus och vill man se en storslagen konsert så är det berömda Westfalenhalle en av höjdpunkterna.

Kyrkor och slott från medeltida dagar finns det gott om i Dortmund och hittar du den mest storslagna kyrkkonsten och bevarade slott ända från 1200-talet. Se till att få en guidad tur runt de monument som kan tänkas falla mest i smak.

Även om Dortmund är en relativt stor stad så är det lätt att ta sig runt staden tack vare en modern infrastruktur för transport. Man kommer långt även till fots men det kan varmt rekommenderas att man köper ett buss- eller tågkort om man vill besöka platser utanför staden.

Om du vill uppleva fotboll på absolut världsnivå så kan du försöka att lösa en biljett till någon av hemmaklubben Borussia Dortmunds matcher på Signal Iduna Park. Anläggningen tar emot hela 80 000 åskådare under ett fullsatt stadium. Om du vill uppleva den mest storslagna fotbollsstämningen och några av Europas trognaste fans så är det Borussia Dortmunds hemmamatcher du skall se. Du kommer att möta minst 25 000 gulklädda supporters som höjer upp stämningen till sitt maximum. Missa inte möjligheten att gå på en match med Europas publikgladaste fotbollsklubb!