Att tänka på gällande mobilen och resor utomlands

By Peter Karlsson,

Vår mobil är ju något som följer med praktiskt taget var vi än beger oss. Men det är alltid värt att tänka på både det ena och det andra vad gäller mobilen när man reser till andra länder i världen.

Till att börja med vill man ju alltid kunna ladda mobilen vid behov. Men det är inte alltid säkert att man kan använda sina vanliga laddare i landet utan en adapter. Tar man bara och kollar upp vilken typ av vägguttag ett land har innan man ger sig av kommer man veta om man behöver köpa och ta med sig en eller ett par adaptrar också. Något man lätt kan köpa online med lite framförhållning.

Har man dock planerat på att gå på vandring utomlands eller liknande där man inte kommer ha lätt tillgång till vägguttag kan det vara smart att köpa sig en powerbank istället. Det finns till och med varianter med solceller som i sin tur kan laddas genom att bara låta dem ligga ute.

Man kommer också vilja kolla upp hur dyrt det kommer att vara att ringa och sms:a utomlands med sitt svenska abonnemang. Reser man inom EU förekommer det inga roamingavgifter. Det kan dock förekomma begränsning av tjänster som surf och liknande. Att kontakta sin telefonoperatör och fråga hur abonnemanget kan användas utomlands är därför en väldigt bra idé.

När man betalar för all trafik är det smart att stänga av automatisk uppdatering för alla appar man har installerade. I regel är det smart att försöka begränsa sitt användande av alla appar som använder sig av internet på ett sätt eller annat om man inte vill få en betydligt dyrare räkning i slutet på månaden. Detta gäller allt från GPS till spel som alla nyttjar datatrafik.