Tyskland

By Fredrik Ulriksson,

Trots att Tyskland ligger så fysiskt nära oss svenskar, bara några timmar bort med snabbfärja, är det numera ganska sällan man hör någon som reser dit på semestern. Ja, att resa till Tyskland över dagen bara för att köpa vin till bröllopsfesten räknas inte, då missar man hela nöjet och behållningen med detta trevliga land. Faktiskt är det väldigt synd att inte fler reser till och stannar upp i Tyskland, för i landet finns mycket att se och uppleva.

Berlin

I Tysklands huvudstad, Berlin, finns det aldrig någon anledning att ha det tråkigt. Här finns ett myller av sevärdheter, museer, musik, teater och nattliv. Ta en tur upp i tv-tornet Fernsehturm och upplev Berlin ovanifrån. Promenera längs Unter den Linden och ät en döner kebab medan du ser på folklivet. Varuhuset KaDeWe är ett visserligen dyrt shoppingpalats, men en hel upplevelse i sig själv. Varför inte slå dig ner i varuhusets restaurang och dricka ett glas champagne? Brandenburger Tor måste man förstås promenera igenom och på väg mot Gedächtniskirche kan man vinka lite åt Siegessäule, eller ”Guld-Elsa” som hon kallas av Berlinborna. Listan kan göras hur lång som helst.

Dortmund

Väl värd ett besök är Dortmund, även känd som ”Ölstaden”, tack vare att staden historiskt har haft många bryggerier. Idag finns bara ett kvar, nämligen DAB. Redan på slutet av 1200-talet fick staden bryggerirättigheter. Än idag finns ett bryggerimuseum, men här finns också flera stora parker, slott, en botanisk trädgård och en djurpark. Här finns alltså gott om sysselsättning för hela familjen.

München

Vill du resa till Tyskland i september/oktober, måste du bara åka till München! Varje år vid den tiden infaller nämligen Oktoberfest, vilken anses vara världens största ölfest. Är du inte så förtjust i just öl eller vill resa vid någon annan tid på året är München ändå ett utmärkt val. Här finns kultur som tillfredsställer den mest kräsne kulturkonsument; konstmuseer, parker, historisk arkitektur och inte minst shopping. Här finns också Dachau, som var Tysklands första koncentrationsläger. Idag ett museum och en minnesplats.

Frankfurt

Frankfurt, även känd som Mainhattans glänsande skyline, är en pulserande och modern metropol som genomsyras av finansiell makt och kosmopolitisk charm. Belägen vid floden Main i hjärtat av Tyskland, är staden en verklig kontinentalt knutpunkt där affärer och kultur smälter samman i en harmonisk symfoni. Med sina glänsande höghus och moderna arkitektur reflekterar Frankfurt stadens position som en global ekonomisk hub och europeisk bankmetropol. Men bakom den imponerande moderniteten döljer sig också en rik historia, med traditionella kvarter, pittoreska torg och äldre byggnader som ger en tydlig kontrast till den moderna stadsbilden. Frankfurts unika karaktär utgörs av den perfekta balansen mellan gammalt och nytt, där moderna glasfasader möter tidlösa kullerstensgator. Staden är även känd för sitt levande kulturliv, med ett brett utbud av teatrar, museer och konstgallerier som lockar besökare från när och fjärran. Här finner du också ett brett utbud av restauranger och kaféer som erbjuder delikatesser från alla hörn av världen, vilket speglar stadens mångfaldiga internationella atmosfär. Frankfurt är en plats där tradition möter innovation, och där historia blandas med framtidstro – en destination som erbjuder något för alla och där varje besökare kan finna sin egen personliga upplevelse.