Smultronstället Höga Kusten

By Peter Karlsson,

Det kalla vädret verkar ska hålla i sig ända till april och våren känns då lite längre bor än vi hade gillat. Men det stoppar inte oss från att drömma oss bort till alla äventyr vi ska tackla. Först ut på listan är ett stort smultronställe: Höga Kusten.

Området är klassats som världsarv och är en upplevelse utan dess like i landet. Den snabba landhöjningen sedan den sista istiden har legat som grund till beslutet. Landområdet höjer sig ovanför havet med cirka åtta millimeter om året. Det låter lite men detta resulterar i att det tillkommer ungefär en kvadratkilometer ny landmassa årligen!

Kring Höga Kusten finns dess nationalpark där du kan uppleva Skuleberget, gamla vikingagravar, vackra rastplatser och övernattningsstugor. Du kan också gå en bit eller hela Höga Kusten-leden som är 128 kilometer lång och består av 13 etapper. Leden är lätt att följa, träden längs stigarna är markerade med orange färg så du alltid vet att du är på rätt väg. Det du ska tänka på är att en del av leden går genom nationalparken och då får du bara övernatta på markerade platser. Annars gäller allemansrätten som vanligt.

Du hittar också spännande smaker i området. En klassiker är att det enkla i det svåra: klättra eller gå uppför Skuleberget och ta en våffla i toppstugan innan du beger dig ned igen. Eller så besöker du staden Örnsköldsvik, bara någon mil från Skuleberget, och bokar bord på Linneá och Peter. Deras restaurang har vunnit flera priser och finns med i White Guide.

Området sprudlar av evenemang under vår- och sommarmånaderna. En av dessa är Skulefestivalen som välkomnar stora och små. Du kan shoppa, det finns fullspäckat med aktiviteter för barnen och på kvällen kan du lyssna på härlig livemusik! Tidigare artister har varit Amanda Jensen, Eldkvarn, Takida, Miss Li och många andra.