Kryssningsweekend

By Peter Karlsson,

Att åka på en kryssning eller aldrig fel, oavsett tidpunkt på året. Intresset för att åka färja till Finland, Lettland eller Tallinn har ökat starkt senaste åren. Även drömkryssningar på sydligare breddgrader i Europa längs Medelhavets kust har blivit populärt.

Trots att en del olyckor inträffat under åren, varav den senaste i Italien, har bokningarna skjutit i höjden om man jämför samtliga tidspunkter på året med de föregående. En olycka har alltid kortsiktig negativ effekt men eftersom många människor ser olyckor som isolerade händelser kommer förtroendet och intresset tillbaka rätt fort.

En kryssning är alltid mysig om man vill komma iväg i ett par dagar snabbt och byta vardagen mot havsmiljö i ett par dagar. Det faktum att man befinner sig ute på havet och får möjligheten att se både skärgårdslandskap och öppet vatten är en fantastisk frihet. Om du vill mixa upp den upplevelsen så finns det rikligt med roliga aktiviteter, mat, nöjen och shopping att göra på själva färjan. Många resor går att boka direkt från hemmet och du åker då buss till avgångsplatsen, bor 1-2 dagar på färjan och åker buss vidare hem. Dessa resor brukar vara väldigt uppskattade av såväl unga som gamla där du betalar för ett helt paket och bara kan luta dig tillbaka och njuta. Ett företag som har resor till Tallin är reseshopen.se, där det ingår bussresa till och från Stockholm, kryssning till Tallinn samt del i 2-bädds insideshytt.

De nya färjorna till både Finland och Tallinn är kolossala skapelser med enorma utrymmen för fritidsaktiviteter och taxfree shopping. Det kan ta någon timme att utforska båtarna för att hitta den härliga kvällsbuffén eller isbaren för en söt cocktail.

En kryssning över Östersjön tar mellan 8-12 timmar beroende på destination. Givet att färjorna blivit så stora så känns knappt gungningarna om det skulle vara lite storm ute på havet. Dessutom finns det alltid saker man kan göra som gör att man knappt ens märker av att båten rör på sig. I synnerhet inte om man druckit några glas vin för mycket!

Det kostar inte mycket att åka på en kryssning. Trots att intresset har ökat så har konkurrensen mellan färjebolagen hårdnat vilket innebär att priset på passagerarbiljetter sjunkit. Under alla månader utom juli och augusti betalar du inte mer än ett par hundralappar för en tur-och-retur resa till exempelvis Helsingfors eller Åbo. Du får då ofta ett modernt, fräscht och anständigt rum att sova i som du kanske delar med några goda vänner.

Om vardagen står still, se då till att ta en tur ut på havet genom en härlig färjekryssning. Du kommer garanterat få mycket underhållning och värde för pengarna!