Norrlandskusten

By admin,

När många tänker resa, tänker de resor utomlands, resor till varmare breddgrader för att uppleva spännande och exotiska platser. Många glömmer vad vårt vackra land har att erbjuda, man behöver inte åka långt för att få uppleva fantastiska platser med spännande aktiviteter. Sverige är ett land som har mycket att erbjuda, vi tänkte idag ge lite tips om resmål längs den vackra Norrlandskusten, nämligen ”Foppaland”, Örnsköldsvik.

örnsköldsvik

Örnsköldsvik är en stad som ligger längst natursköna Höga Kusten och staden ligger alldeles intill havet med många vackra öar och skär att besöka. De mest kända öarna utanför Örnsköldsvik är Ulvön, Trysunda och Sveriges högsta ö Mjältön. Staden har cirka 30 000 innevånare. Det är ingen slump att allt fler besöker Örnsköldsvik, här finns många butiker och Gallerior för den shoppingsugna, museum och konst för den kulturintresserade och mycket sport för den sportintresserade.

Boende

Vill du bo centralt vid ditt besök i Örnsköldsvik rekommenderar vi Strand City Hotell som ligger precis vid Örnsköldsviks hamn. Här har du närhet till det mesta med bland annat Modo Hockeys hemmaarena, stadens affärer samt färjor ut till öarna bara ett stenkast bort.

Skärgården

Gillar du havet och att vistas på vattnet eller vid vattnet är Örnsköldsvik en perfekt plats att utgå i från. Några av de mest besökta öarna är;

  • Ulvön – Ulvön är egentligen två stycken öar som ligger i Örnsköldsviks skärgård. Ön är framförallt känd för sitt fiske och för sin surströmming. Ön lever verkligen upp under sommaren och fylls med många förväntansfulla turister. Här finns många evenemang, trubadurer och andra trevligheter. På sommaren finns även segeltävlingen ”Ulvöregattan och Ulvödagen som två större evenemang.
  • Trysunda – Trysunda är en otroligt vacker ö med ett gammalt fiskeläge, det mest bevarade efter hela Ångermanlandskusten. Här finns många vackra platser att besöka så som ett gammalt kapell från 1600-talet, fiskemuseum och många vackra badplatser.

Småorter

Längs Norrlandskusten går det även att finna en hel del godbitar i form av mindre orter där man kan uppleva den där genuina norrländska känslan av lugn och och ro. Vi tänkte tipsa om en ort som under framförallt sommarmånaderna är en riktig idyll.

  • Husum – Detta är en bruksort som ligger ungefär tre mil norr om Örnsköldsvik där du hittar ett litet samhälle med en Icabutik, en kiosk och några pizzerior – och ett stort massabruk. Massabruket är förstås det som sysselsätter större delen av ortens befolkning och har så gjort under många år. På sommaren är Husum som sagt en riktig idyll som är underbart härlig att strosa runt i. Det finns även ett par badplatser att besöka om dagen skulle behöva ett svalkande dopp.

Sport

Det Örnsköldsvik är mest känt för i sportsammanhang är hockeylaget Modo Hockey där många kända hockeyspelare börjat sin karriär. Från Modo kommer bland andra Peter Forsberg, bröderna Sedin och Marcus Näslund. Staden andas hockey och det märks att hjärtat slår ett extra slag för hemmalaget. Vill du uppleva hockey när du är på besök är det till Fjällräven Center du ska gå.

Genom hockeyn, eller rättare sagt Peter Forsberg, har det byggts en mycket exklusiv 18-håls golfbana i Örnsköldsvik. Veckefjärden heter den och befinner sig bara ett stenkast från centrum. Här erbjuds golf i en mycket vacker miljö i nära anslutning till en mycket trevlig restaurang. Gillar du golf kan vi verkligen rekommendera att besöka Veckefjärden.

I övrigt är Örnsköldsvik en mycket vacker plats att bara ”vara” i. Här finns en otroligt vacker natur med höga berg och djupa dalar, vatten inpå knuten och en stadskärna som andas puls. Örnsköldsvik är en plats vi kommer att besöka fler gånger framöver.